2013. június 4., kedd

Tepsis tarja krumplival

Nem is tudom mit írhatnék ide a bevezetőbe. A tepsis ételek rendkívül hálás fogások, egyrészt mivel nem igényelnek túl nagy szaktudást és figyelmet, hiszen a hozzávalók tepsibe dobálását követően már jóformán semmi dolgunk nincs, másrészt pedig a régi megszokott fogások is új megvilágításba tudnak kerülni, ha betesszük még néhány percnyi túlórára a sütőbe. Ez alkalommal a sertéstarját választottam alapanyagnak, hozzá pedig krumplit csináltam, természetesen egyszerre.

Két nagy krumplit megpucoltam, felszeleteltem és egy korábban két evőkanálnyi zsírral kikent tepsibe helyeztem őket, majd finoman meghintettem minden egyes szeletet egy kis ételízesítővel. Ezek után körülbelül ujjnyi vastagságú (de inkább vékonyabb) tarjaszeleteket vágtam le a fél kilós tömbömből, amiket jól bedörzsöltem borssal és ételízesítővel majd a krumpliszeletekre helyeztem. Még megszórtam fokhagymagranulátummal is és felöntöttem egy deci vízzel majd lefedtem alufóliával és betettem a sütő aljába és 180 fokon 80 percig sütöttem. Féltávon lecsekkoltam hogy minden rendben van-e, ha esetleg elfőtte a levét, akkor itt még lehet pótolni is. Majd lekerült a fólia és még 10-10 percig pirítottam a hús mindkét oldalát. A végeredmény fenséges lett. A krumpli elképesztő puha és omlós, a hús pedig pont optimálisan megsült, és nem is száradt ki egy kicsit se. Persze lehet itt még bolondériázni különböző fűszerekkel, hagymakarikákkal, nyilván a következő alkalmakkor majd én is mindig variálni fogok valamit, de ezúttal megelégedtem egy ilyen kis egyszerű (de nagyszerű) összeállítással.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése